Connect with us
ZARA DENTAL CENTAR

Martin Nonković službeni doktor futsal reprezentacije Finske!

Razgovori

Martin Nonković službeni doktor futsal reprezentacije Finske!

Martin Nonković službeni doktor futsal reprezentacije Finske!

DR. Martin Nonković, popularni Nonka je veliki zaljubljenik u futsal, u zadarskoj ligi brani za MNK Varoš, a na nacionalnoj razini igra zapaženu ulogu u 2.HMNL jug za MNK Jezera.
Odnedavno je specijalizant ortopedije i traumatologije u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na moru, te službeni doktor futsal reprezentacije Finske.

Futsal reprezentacija Finske

Kako ste završili u Finskoj futsal reprezentaciji?
U Finsku futsal reprezentaciju sam stigao na poziv svoga prijatelja, velikog futsal zaljubljenika, Miće Martića koji je finski izbornik od 2013. Prvi poziv je stigao u listopadu 2019. pred kvalifikacijski turnir glavne runde koji se održavao u Poljskoj u Zelenoj Gori. Kolega koji je do tad radio s finskom reprezentacijom je bio spriječen te je Mićo pozvao mene. Otada sam sudionik svih okupljanja reprezentacije. U prosincu sam bio službeni liječnik Nordic cupa koji se održao u Turkuu, a uz Finsku na turniru su sudjelovali Norveška, Danska, Švedska i Grenland. I konačno, ovo nam je treće zajedničko druženje, ovaj put elitna skupina kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Portugalu.

Kakav je osjećaj biti dio Finske reprezentacije i kako su te prihvatili?
Još kao student medicine maštao sam o tome kako ću jednog biti liječnik hrvatske reprezentacije. Takvu priliku još nisam dobio, a biti liječnik finske reprezentacije je izuzetna čast i zadovoljstvo. Moram priznati da mi južnjaci imamo krivi dojam o sjevernjacima, Nordijcima. Radi se o izuzetno dragim, toplim i otvorenim ljudima. Od početka su me prihvatili kao dio svoga tima te smatram da imam izvrsnu suradnju i komunikaciju i s igračima i sa suradnicima u stožeru. Za mene ovo ima posebnu draž jer sam liječnik futsal reprezentacije, a futsal je sport kojim se i sam bavim praktički cijeli život, a još uvijek sam aktivan i kao vratar. 

Od početka su me prihvatili kao dio svoga tima. – Martin Nonković

Važne su kvalifikacije pred vama, kakve su šanse za prolazak na svjetsko prvenstvo?
Po prvi put u povijesti finska futsal reprezentacija je među 16 reprezentacija, u eliti. Konkurencija u skupini je strašna. Domaćin Portugal, aktualni europski prvak, predvođen s Ricardinhom, najboljim igračem na svijetu. Italija, godinama u samome svjetskom vrhu, svi koji prate futsal znaju što Italija u futsalu znači. Na kraju Bjelorusija, većini nepoznanica, no radi se o izuzetno kvalitetnoj reprezentaciji sačinjenoj od vrhunskih igrača iz bjeloruske lige koja je profesionalna liga te posljednjih godina raste kvalitetom i primanjima igrača. Finska je od 16 plasiranih reprezentacija najlošije rangirana, u grupu je upala kao 4. nositelj te je na papiru najlošija reprezentacija. Kažem samo na papiru. Finska nije ovdje slučajno niti je zalutala. Finska ovdje ima šanse, vjerujte mi na riječ, Finci se neće tek tako predati, “skinut ćemo skalp” favoritima.

Kolike su šanse hrvatske reprezentacije za prolazak na svjetsko prvenstvo?
Hrvatska reprezentacija svojom kvalitetom već godinama spada u sam svjetski vrh, nažalost nismo to u potpunosti pokazali plasmanima na velikim natjecanjima na kojima smo sudjelovali, a neka natjecanja smo nažalost propustili. Nadam se da ćemo ovaj put Osijeku pokazati svoje pravo lice te zauzeti jedno od prva 2 mjesta u skupini. Očekujem borbu za prvo mjesto s Rusima, no nimalo nas lak zadatak ne očekuje protiv Azerbajdžana te protiv Slovačke koju ne smijemo podcijeniti.
Imamo izrazito talentiranu ekipu koja po mome skromnom mišljenju ima što za reći ako se plasira u Litvu.

Hrvatska ili Finska, tko bi po vama bio bolji u međusobnom dvoboju?
Iskreno mislim da je kvaliteta na strani Hrvatske. Futsal je sport koji u Hrvatskoj ima tradiciju za razliku od Finske koja je s pravim futsalom krenula tek dolaskom Miće Martića za izbornika. Hrvatska ima puno jaču ligu koja je ove godine jedna od najjačih u Europi, te ima više internacionalaca, igrača s više iskustva u “velikim” utakmicama. No u sportu su čuda moguća, futsal je sport koji nas je bezbroj puta iznenadio. Finska bi itekako namučila Hrvatsku, a čak mi se i pobjeda Finske ne čini nemoguća. M.Martić poznaje mane hrvatske bolje od drugih izbornika. Prva takva prilika za međusobnim susretom bi mogla biti u travnju u dodatnim kvalifikacijama ( drugi protiv drugog). Nadam se kako do takvog raspleta ipak neće doći (ne znam kako bi to gledao s finske klupe haha) te kako će se obje reprezentacije naći u Litvi na Svjetskom prvenstvu.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

More in Razgovori

Najčitanije

Pratite nas na Facebooku

Kolumnisti i autori

To Top
%d blogeri kao ovaj: